KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 4

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 35, nummer 4, april 2019

Inhoud:

pdf

  Demos

 

HET VERANDERDE KLIMAAT OVER KLIMAATVERANDERING


 

HARRY VAN DALEN & KÈNE HENKENS

Klimaatverandering is een thema dat ogenschijnlijk de bevolking verdeelt. NIDI-onderzoek laat echter zien dat zorgen over de opwarming van de aarde onder de Nederlandse bevolking breed worden gedeeld en het afgelopen decennium spectaculair zijn gegroeid. De klimaatscepsis - nog wijdverbreid in 2009 - is sterk afgenomen. Zelfs onder aanhangers van de PVV en VVD is het aantal sceptici een kleine minderheid.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

EEN VOLLER EN GRIJZER NEDERLAND HOEFT NIET SOMBER TE STEMMEN


 

JOOP DE BEER

Vergrijzing, bevolkingsdruk en immigratie zijn woorden die steevast een sfeer van pessimisme oproepen. Die somberheid is niet gerechtvaardigd als we naar de toekomst kijken. We zullen langer en gezonder leven, Nederland wordt inderdaad voller - vooral in de Randstad - maar de mogelijkheden nemen ook toe om buiten de (Rand)stad wonen en werken te combineren. En zonder immigratie zal de potentiële beroepsbevolking sterk terugvallen en zal de druk tot langer doorwerken nog meer toenemen.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

BREXIT EN MIGRATIEANGST


 

HARRY VAN DALEN

De stem voor Brexit werd mede ingegeven door de angst voor immigratie en verlies van soevereiniteit. De paradox is dat na het referendum de immigratie is toegenomen, met een sterke afname van EU-immigranten en een sterke toename van immigranten van buiten de EU, hoofdzakelijk uit Azië.

[Lees het volledige artikel / PDF]


pdf PDF volledig nummer
Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2019


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken