KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 3

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 35, nummer 3, maart 2019

Inhoud:

pdf

  Demos

 

WEDDEN OM HET EINDE VAN DE WERELD: DE SIMON-EHRLICH-WEDDENSCHAP


 

HARRY VAN DALEN

Vandaag de dag worden we weer met doembeelden geconfronteerd over desastreuze milieuontwikkelingen als gevolg van overbevolking en leefstijl. Dat was in de jaren zeventig niet anders toen de ecoloog Paul Ehrlich hongersnood en natuurrampen voorspelde als de groei van de wereldbevolking niet snel zou stoppen. Een econoom - Julian Simon - geloofde niets van zijn doembeelden en ging een weddenschap met Ehrlich aan over de relatie tussen bevolkingsgroei en schaarste. Het zou een weddenschap worden die model stond voor de strijd tussen optimisten en pessimisten over de gevolgen van bevolkingsgroei.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

WERKEN OVER DE DREMPEL VAN PENSIOEN IN EUROPA


 

ELLEN DINGEMANS & KÈNE HENKENS

Tegenwoordig betekent met pensioen gaan voor veel mensen niet direct het einde van de arbeidsloopbaan. Zowel in Nederland als in andere Europese landen neemt het aandeel mensen dat na de traditionele pensioenleeftijd actief blijft op de arbeidsmarkt toe. De variatie tussen landen in wat werkende gepensioneerden doen en hoe zij zichzelf zien is echter groot. In de meeste landen, waaronder Nederland, zien gepensioneerden werken na pensioen als een aardige aanvulling op hun pensioen en niet als een verlenging van hun carrière als werkende.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

RATELBAND NIET UNIEK: DE MEESTE 60-PLUSSERS VOELEN ZICH VEEL JONGER


 

HANNA VAN SOLINGE

Eind 2018 kreeg Emile Ratelband van de rechtbank te horen dat hij zijn leeftijd niet met twintig jaar mocht verlagen. De 69-jarige was naar de rechter gestapt om dit voor elkaar te krijgen, omdat hij zich jonger voelt dan hij werkelijk is. NIDI-onderzoek onder oudere werknemers laat zien dat Ratelband niet uniek is. De meeste 60-plussers voelen zich veel jonger dan hun 'kalenderleeftijd'.

[Lees het volledige artikel / PDF]


pdf PDF volledig nummer
Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2019


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken